Jak jinak na zubní plak? Efektivně silou iontů.

Zubní plak je většinou bělavý až nažloutlý povlak, jenž se na zubech usazuje v podstatě neustále. Obvykle jej nevidíme, ale můžeme ho vnímat jazykem, neboť zub s plakem nepůsobí zcela hladce.

Jak_na_zubni_plak

Proč je zubní plak nebezpečný pro naše zuby?

Zubní plak přispívá významnou měrou ke vzniku zubního kazu. Plak, který se uchytí na plošce zubu, obsahuje bakterie produkující kyselinu. Ta následně naleptává zubní sklovinu a demineralizuje ji. Při delším působení může dojít až ke vzniku zubního kazu.

Pokud se zubní plak neodstraňuje pravidelně a úplně, minerály ve slinách se kombinují s plakem a vytvářejí krystaly, které ztuhnou na zubní kámen. Zubní kámen je tak dalším vývojovým stádiem zubního plaku.

Plak nahromaděný podél linie dásní vyvolává imunitní reakci v podobě zánětu dásně (gingivitida). Ten se projeví zarudnutím, otokem a krvácením. Zánět dásně nebolí, ale poznáme ho obvykle právě podle krvácení při čistění zubů nebo při jídle. Neléčený zánět postupem času plíživě přerůstá v paradentózu. V takovém případě zánět postihuje i čelistní kost a dochází tak k viklání až ztrátě zubů.

Jako každý jiný orgán jsou naše zuby spojeny se zbytkem těla a pokud trpí zuby, nedaří se dobře ani tělu. Zdraví v ústech má velký podíl na zdraví celého těla.

Jak zatočit se zubním plakem?

Dvakrát ročně se doporučuje svěřit se do rukou odborníka – zubaře či dentální hygienistky, kteří vám pomohou s výběrem vhodných kartáčků a technikou čištění a odstraní i případný zubní kámen. Prim ale hraje správná domácí péče, tedy pravidelné každodenní odstraňování plaku pomocí zubního a mezizubního kartáčku, případně zubní nitě.

Chcete-li svým zubům dopřát opravdu mimořádnou péči, doporučujeme vyzkoušet našeho samuraje v boji s plakem - unikátní japonský ionizační kartáček IONICKISS.