10 tipů dentální hygienistky Anety, jak se nejlépe starat o dětské zoubky

_A3A7716foto: photographygp.com/

Čištění zubů u dětí je hra o čas. Zuby je potřeba čistit opravdu každý den a nepolevit. Byla by chyba přestat třeba na 2 týdny, když se dítěti nechce, nespolupracuje nebo je nemocné.

Bohužel se v praxi vyskytují i případy, kdy do celkové anestezie musí již malé děti (2-4 roky), které mají i více než 10 kazů a často jsou všechny zuby na extrakci. A to jsou zuby, které mají být v ústech do 10-12 let. A jako argument rodičů často slýcháme "když on si zuby nechce čisti a já se s ním prát nebudu".

Co udělat pro to, aby zuby vašich dětí byly co možná nejzdravější?

1) Technika

    • Snažte se o malé kroužky nebo alespoň tahy horizontálně sem a tam u málo spolupracujících dětí.
    • Kousací plošky čistěte tahy "do kříže".
    • Zuby čistěte z vnější strany, zevnitř i kousací plošky (děti si ještě neuvědomují, chaoticky přeskakují, nemají systém, vynechávají.
    • Nebojte se sáhnout pod horní a dolní ret - dítě zatíná, neuvolní ret a tak se hůře zavádí kartáček, ale pro dobré vyčištění zubů je to nezbytné.
    • Nezapomínejte/nebojte se čistit přechod dáseň/zub - zde se usazuje nejvíce plaku.

2) Dočištění rodičem

    • Dočišťujte ideálně dítě v leže - máte lepší přehled, vidíte celá ústa (můžeme využít i čelovku na svícení :-)
    • Dočišťujte každý den! A vydržte co nejdéle, ideálně až do 10 let, kdy má dítě už zvládnutou správnou techniku čištění.

3) Buďte dítěti vzorem

Nechte se dítě koukat jak si sami čistíte zuby. Děti chtějí od přírody své rodiče napodobovat. Vytvořte mu tím tedy ty správné návyky. Čistěte dohromady.

4) Zubní pasta

    • Dětem do 2 let “zašpiňte” štětinky kartáčku pastou.
    • Od 2 do 6 let může dítě použít pastu o velikosti hrášku (dávkuje rodič).
    • Pro lepší přehled dočišťuje rodič BEZ pasty.

5) Kartáčky

Pro malé děti mějte připravené dva kartáčky. Jeden pro dítě (kouše do něj a rychle ho tak ničí), druhý funkční pro sebe - rodiče na čištění. Sólokartáček nebo také jednosvazkový kartáček je výborný pomocník od prvního zoubku a na dočištění.

 

6) Mezizubní prostory

Když se prořezávající zuby začnou dotýkat, vznikne mezizubní prostor, ve kterém může vzniknout kaz. Ten je nutné začít čistit - flosspick "šavličkou" (zubní nit napnutá v držáku) nebo mezizubním kartáčkem. (podle toho, co jde zavést)

7) Vyvarujte se zlozvyků

    • Dítě by si nemělo cucat palec.
    • Dudlík odstraňte do 2 let - vytlačuje patro a vzniká tak předkus, kvůli kterému bude potřebovat rovnátka.

8) Pozor na šestku

V období 5-7 let začíná výměna mléčných zubů za stálé. Dítěti vyroste stálá šestka za posledním dočasným zubem, ale pozor, nevypadne žádný mléčný zub! Rodiče pak šestku často nezaregistrují a vůbec nečistí.

9) Detekční přípravky na plak

Jsou skvělým pomocníkem pokud chcete zjistit kde je usazen plak - jak před, tak po čištění zubů. K zakoupení v lékárně např. na Pilulka.cz. Děti bude bavit, když si také obarvíte zuby a společně zjišťujete kde je potřeba lépe čistit.

10) Pozor na:

      • Popíjení sladkých a kyselých nápojů (džusy, šťávy).
      • Usínání s lahví umělého mléka (obsahuje cukr, diagnóza medové zuby, mléko zůstává pod horním rtem).
      • Neustálé pojídání sladkostí ale i ovoce přes den; je lepší nechávat mezi jídly rozestupy a sladké si dát hned po hlavním jídle a zapít vodou.
      • Léky ve formě sirupu jsou extrémně sladké a lepivé. Je tedy nutné po jejich konzumaci vyčistit nebo vypláchnout ústa vodou a to i při podávání v noci nebo několikrát denně.

 

Ionizační kartáčky IONICKISS KIDS jsou (s ohledem na velikost hlavice) vhodné pro děti od cca 4 let. Dětský ionizační manuální kartáček byl vytvořen tak, aby co nejšetrněji čistil dětské zoubky i dásně a zároveň z nich odstranil maximum zubního plaku. Jedině díky ionizačnímu dětskému zubnímu kartáčku budou zoubky vašich dětí o 48% čistější* a to i v těžko přístupných místech. Navíc bez nutnosti použít pastu.

Za toto perfektní shrnutí mnohokrát děkujeme dentální hygienistce, paní Anetě Stryjové, DiS.

Máte nějaké otázky z oblastni dentální hygieny? Neváhejte se na Anetu Stryjovou obrátit. Ráda vám poskytne odborné konzultace zde. (poradna@ionickiss.cz)