Kdy je nejlepší čas na čištění zubů?

Před jídlem, nebo po jídle? Tato otázka dělí uživatele zubních kartáčků na dva nesmiřitelné tábory podobně, jako scéna ze známého českého filmu Slavnosti sněženek. V té se dvě party myslivců dohadují, zda je lepší kanec se zelím, nebo se šípkovou.

kdy-cistiti-zuby

„Před jídlem, nebo po jídle“ byl i jeden z nejčastějších dotazů, které jste nám pokládali v souvislosti s uvedením ionizačních kartáčků IONICKISS na český a slovenský trh.

Co je zubní plak a jak vzniká?

Zubní plak a následně zubní kámen představují v oblasti ústní hygieny dva nejčastější problémy.

Bakterie, které zubní plak obsahuje, produkují kyseliny, které pomaličku rozleptávají zubní sklovinu a při jejich delším působením vznikají zubní kazy.

Plak také poškozuje upevnění zubu v kosti - napadá parodont. Parodont jsou vazivová vlákna, která spojují kořen zubu s kostním lůžkem a dále spojují krček zubu s dásní.

Nahromaděný plak, který neodstraníte, může mineralizovat, vytvářet skvrny a měnit se na zubní kámen.

S MUDr. Jitkou Chocholovou jsme si povídali o tom, co se děje s našimi zuby během jídla a po něm.

Některá jídla a často nápoje jsou kyselé samy o sobě, navíc sacharidy jsou v ústech rozkládány na kyseliny. Nízké pH tj. vysoká kyselost prostředí v ústech způsobuje, že minerály obsažené ve struktuře skloviny se uvolňují do okolního prostředí a sklovina tím demineralizuje.  Přechodně se stává měkčí a zranitelnější pro mechanické poškození a dlouhodobé působení bakterií navíc může způsobit zubní kámen nebo kaz.

To je tedy důvod, proč bychom měli s čištěním zubů po jídle počkat minimálně 30 min?

Třicet minut je fajn, ale není to dogma. Po skončení jídla se pH v našich ústech zase pomalu zvyšuje, prostředí se stává méně kyselé a tím pádem i  méně náchylné na mechanické poškození. Opětovné zvýšení pH lze i trochu urychlit, třeba tím, že se po jídle napijeme čisté vody nebo mléka,  před čištěním vypláchneme ústa vodou nebo ústní vodou.

Chápu to dobře, že toto opatření je jen příprava na vlastní čištění zubů?

Ano naprosto. Zmírnění kyselosti v ústech není náhrada čištění, protože nemá žádný vliv na snížení počtu bakterií, které během jídla ulpěly na zubech.

Nicméně tím zmírníme proces demineralizace zubní skloviny, a ona se nebude během vlastního čištění dále mechanicky poškozovat.

Co má ještě vliv na poškození zubní skloviny kromě již zmíněného kyselého pH?

Správným čištěním zubů se zdravá sklovina nepoškozuje, ale nevhodnou technikou, tvrdým kartáčkem a ještě brzy po jídle, kdy není obnovena její normální struktura, se opravdu může naše sklovina postupem času víc a víc ztenčovat.

Čistit si zuby před jídlem je tedy z vašeho pohledu zbytečné?

Z mojí zkušenosti se tato otázka týká především ranního čištění zubů. Asi jen málokoho napadne čistit si zuby před obědem nebo večeří. Není problém si vyčistit zuby před snídaní, pokud pak lidem chutná snídaně. Z hlediska zdraví zubů je to však zbytečné. Mnohem důležitější je odstranit zubní povlak po jídle.  Po snídani je situace v ústech v podstatě stejná, ať se čistilo před ní nebo naposled po večeři - kyselé pH, aktivní bakterie v zubním povlaku budou poškozovat naši sklovinu až do dalšího čištění.

Předpokládám, že důvodem ranního čištění zubů před snídaní je subjektivní pocit jednotlivce...

Jestli má někdo ráno opravdu hodně nepříjemný pocit v ústech, zaměřila bych se spíš na možné změny ve večerním čištění a dentální hygieně obecně. Dokud mechanicky neodstraníme povlak usazený na našich zubech, žádné účinné látky obsažené v ústní vodě, pastě nebo uvolňované přímo z kartáčku se stejně do kontaktu se zubní sklovinou nedostanou.

4 zásady správného čištění zubů po jídle: 

  1. Máte-li možnost, čistěte si zuby vždy po každém jídle

  2. Dodržujte 30 min interval mezi posledním soustem a vlastním čištěním zubů kvůli ochraně zubní skloviny.

  3. Pokud konzumujete ovoce nebo ovocné šťávy, trvá návrat k běžnému pH až 2 hodiny.

  4. Nemáte-li čas čekat, až se pH ve vašich ústech vyrovná, vypláchněte si pořádně před čištěním ústa čistou vodou.