Zdraví začíná v našich ústech

 ovoce_kartáčky

 

“Jsme to co jíme.” Platí to do puntíku i pro naše zuby a dásně. Naplňme svůj jídelníček vyváženou stravou, zejména čerstvými produkty - zeleninou, ovocem, ořechy, libovým masem a celozrnnými výrobky. Správná strava totiž přispívá k celkovému zdraví, lépe se nám spí, naše tělo je odolnější proti nemocem a celkově se cítíme lépe. Naopak jídla plná škrobu a cukru, která všichni milujeme, bohužel milují i bakterie v našich ústech v podobě zubního plaku. Ty pak mohou způsobit zubní kaz a onemocnění dásní - gingivitidu a parodontitidu


TOP 10 potravin pro zdravé zuby


1) Sýry, mléko a jogurty
Sýr je jednou z nejlepších potravin pro zdraví zubů Obsahuje málo cukru, ale zato hodně vápníku (pro udržení hustoty kostí) a také kasein. Kasein je protein, který je zvláště užitečný pro posílení zubní skloviny. Díky vysokému obsahu fosfátů pomáhá vyrovnávat hladinu pH v ústech, což zase pomáhá chránit zubní sklovinu.
Mléko je bohaté na vápník a další důležité prvky a stejně jako sýr, také snižuje hladinu kyselin v ústech, což pomáhá bojovat proti zubnímu kazu.
Jogurt (bílý) je nabitý vápníkem a probiotiky, které vás chrání před kazy, onemocněním dásní a dokonce i zápachem z úst.

2) Celer, mrkev a další křupavá zelenina
Zelenina je pro zuby obzvlášť přínosná. Neobsahuje žádný nebo minimum cukru a musíte ji obvykle hodně žvýkat, což čistí povrch zubů. Křupavé, pevné potraviny s množstvím vody stimulují tvorbu slin, které pomohou odstranit zbytky jídla a bakterie. Čerstvá zelenina je také obvykle plná důležitých minerálů a vitamínů prospěšných pro celé tělo. A pro zajímavost, řapíkatý celer funguje tak trochu jako přírodní dentální nit a to díky své křupavé a vláknité textuře.

3) Listová zelenina
Velmi zdravá listová zelenina v podobě salátu, kapusty, španátu nebo polníčku je bohatá na vápník, kyselinu listovou a spoustu vitamínů a minerálů důležitých pro zdraví zubů a dásní.

4) Voda
Voda je zdaleka nejzdravějším nápojem ze všech. Naše tělo se skládá ze 60 % z vody a udržování hydratace pomáhá našemu tělu správně fungovat. Voda podporuje tvorbu slin, které jsou pro boj s bakteriemi naprosto nezbytné. A také ústům pomůže zbavit se zbytků jídla a navrátit správné pH. Pomáhá snižovat pigmenaci zubů, pokud si vypláchnete ústa vodou například po kávě, černém čaji nebo červeném víně.

5) Čaj a káva
Ano, čaj a káva sice při častém popíjení stojí za vznikem pigmentace na zubech, na druhou stranu ale obsahují polyfenoly, které kromě jiného fungují jako výborné antioxidanty. Jeden z těchto polyfenolů zvaný katechin, navíc tlumí aktivitu bakterií, které jsou zodpovědné za zubní kaz. Zpomaluje také množení bakterií, které jsou zodpovědné za špatný dech.

6) Brokolice, mrkev, dýně nebo batáty
Tato zelenina kromě ostatních vitamínů obsahuje také spoustu vitamínu A. Ten pomáhá udržovat zdravé sliznice a měkké tkáně dásní. A je také životně důležitý pro udržení proteinu keratinu, látky, která podporuje tvorbu zubní skloviny.

7) Houby Shiitake
Houby Shiitake obsahují lentinán – speciální polysacharid, který zabraňuje růstu bakterií v ústech a brzdí tak tvorbu zubního plaku.

8) Jahody a kiwi
Všichni víme jak prospěšný je vitamín C pro naše tělo. Díky svým antioxidačním vlastnostem přispívá k růstu a obnově tkání v těle. To platí i pro zuby. Pevnost dentinu zubu závisí mimo jiné na dostatečném přísunu vitaminu C. Kiwi nebo jahody jsou vitamínem C přímo nabité. Jahody jako bonus obsahují také kyselinou jablečnou, která dokonce dokáže přirozeně vybělit vaše zuby.

9) Jablka a hrušky
Tvrdé ovoce s množstvím vlákniny pomáhá vyčistit zuby a zvýšit slinění. A zatímco sladká jablečná šťáva může přispívat ke vzniku zubního kazu, čerstvá jablka méně pravděpodobně způsobí problémy. Je to proto, že žvýkání vláknité struktury jablek stimuluje dásně, snižuje množství bakterií a zvyšuje tvorbu slin. Hrušky pak umí neutralizovat kyseliny v ústech, které přispívají k tvorbě zubního kazu.

10) Ořechy
Zejména mandle, para ořechy a kešu pomáhají v boji proti bakteriím. Arašídy jsou zase zdrojem vápníku a vitamínu D a mandle obsahují množství vápníku. Vlašské ořechy pak obsahují vše od vlákniny, kyseliny listové, železa, thiaminu, hořčíku, železa, niacinu, vitamínu E, vitamínu B6, draslíku až po zinek. No, neberte to ;-)

Jak říká mise značky IONICKISS “Zdraví začíná v ústech". Vyzkoušete i vy kartáčky IONICKISS, které efektivně odstraňují zubní plak a přispívají ke zdravým dásním. IONICKISS - to nejlepší na zuby.