Anatomie zubů

 

Za normálních okolností mají lidé během svého života dvě sady zubů – dočasné (mléčné) a trvalé. Mezi lidské zuby patří řezáky, špičáky, premoláry a stoličky.

Mléčné zuby se obvykle začínají objevovat kolem 6. měsíce, což může být pro dítě trochu bolestivé a spojené s jistým diskomfortem. Prořezávání všech dvaceti mléčných zubů je zpravidla dokončeno kolem třetího roku věku dítěte.

 

Zub se skládá ze tří hlavních částí:

1. KORUNKA

Vnější a viditelná část zubu je zubní korunka, která je pokryta sklovinou.

2. ZUBNÍ KRČEK

Část zubu, kde se vrstva skloviny setkává s cementovou vrstvou kořene.

3. KOŘEN 

V hloubce čelistní kosti se nachází kořen zubu, který má za úkol zub pevně držet a vyživovat. Kořen je pokryt ochrannou vrstvou zvanou cementum, která pokrývá zubovinu a pod ním ležící kořenový kanálek a dřeň.

 

Zub má čtyři typy tkání:

1. SKLOVINA

Nejtenčí, téměř sotva viditelná vnější bílá vrstva zubu, která je však nejtvrdší látkou v lidském těle. Může být narušena kyselinami, které produkuje zubní plak. Ten má pak na svědomí zubní kazy. Sklovina je téměř průhledná, a proto barva zubů závisí na hlouběji uložené barvě dentinu.

2. ZUBOVINA

Těsně pod sklovinou se nachází část zvaná dentin (zubovina).  Zubovina má nejčastěji  nažloutlou barvu a její funkcí je ochrana a podpora korunky zubu. Zubovina má největší podíl na stavbě zubu.

Základní stavební jednotkou je dentinový tubul, který se táhne směrem od skloviny k dřeni zubu. Dentinové tubuly přenášejí živiny z dřeně do dentinu.

3. DŘEŇ

Dřeň je centrální částí zubu, která nás varuje, když se zubem není něco v pořádku. Prochází tudy zubní nerv a cévy, které vyživují zub.

Nervy a krevní cévy vstupují do zubu otvorem na samém konci kořene a cestují nahoru dřeňovým kanálkem, aby zaplnily prostor v korunce nazývaný dřeňová komora.

4. CEMENTUM

Zvápenatělá pojivová tkáň, která pokrývá zubovinu v oblasti kořene.

Má strukturu podobnou kosti. A skládá se ze systému kanálků a štěrbin. Stejně jako zubovina se cement tvoří po celý život.

 

Nosná struktura zubu:

1. DÁSEŇ (gingiva)

Dáseň je sliznice, která pokrývá část ústní dutiny a hraje důležitou roli při ochraně zubů před bakteriemi.

Zdravé dásně jsou světle růžové, zanícené dásně mohou být modré a oteklé a na dotek snadno krvácejí. Tento zánět se nazývá gingivitida (zánět dásní) a může být doprovázen řadou dalších onemocnění.

Pokud se zánět dásní neléčí, stává se chronickým a pomalu přechází do zánětu parodontu (parodontózy) a zasahuje všechny části nosné struktury zubů. To vede k jejich uvolnění a následné ztrátě.

2. ALVEOLÁRNÍ KOSTI

Jedná se o horní a dolní část čelisti, ve které jsou umístěny zuby. Poskytuje strukturální podporu zubů.

 

Čtyři základní typy zubů:

1. ŘEZÁKY

Řezáky jsou ostré zuby, které žvýkají potravu a řežou ji na malé kousky. Jsou ploché s tenkými okraji. Nazýváme je také jako přední zuby. Děti i dospělí mají osm řezáků – čtyři centrální řezáky, dva v každé řadě a jeden boční řezák na každé straně.

2. ŠPIČÁKY

Špičáky jsou ostré, špičaté zuby, které „sedí“ vedle řezáků. Jsou nejdelší a nejsilnější ze všech zubů. Děti i dospělí mají čtyři špičáky. jsou také nejsilnější ze všech zubů.

3. PREMOLÁRY

Premoláry jsou větší než řezáky a špičáky. Mají mnoho hřebenů a pomáhají žvýkat a drtit potravu. Dospělí mají osm premolárů. Batolata je však nemají a jako trvalé zuby se objevují u dětí ve věku 10 až 12 let.

4. MOLÁRY

Stoličky jsou naše největší zuby a mají podobnou roli jako premoláry. V ústech je jich celkem 12.

 

Udržujte své zuby čisté a zdravé používáním zubních kartáčků IONICKISS.

 

Své zuby a dásně si můžete udržet v kondici dodržováním těchto každodenních návyků:

- čištění zubů dvakrát denně,

- vyvážená strava,

- snížení příjmu cukru z potravin a nápojů.

 

Pravidelné čištění zubů, návštěva zubní hygieny a kontrola u vašeho zubního lékaře vám pomohou udržet vaše zuby zdravé a případné problémy okamžitě řešit.

Ionizační zubní kartáček IONICKISS je vhodný jako prevence zubních onemocnění – vaše zuby budou až o 48 % čistější.

Díky revoluční technologii založené na síle iontů změní čištění zubů těmito kartáčky váš pohled na dentální hygienu. Zubní plak a zánět dásní se stanou minulostí a váš úsměv bude zářivější. Zdraví začíná v našich ústech. Převezměte své zdraví do vlastních rukou se zubními kartáčky IONICKISS.