Zdravé zuby, zdravý člověk

Ústa a zuby o nás prozradí mnohé, a to nejen po stránce estetické, ale i té zdravotní. Jde o část našeho těla, která není izolovanou jednotkou, ale naopak je úzce propojena se zbytkem organizmu. 

IMG-1648

Dopřejeme-li naší dutině ústní tu správnou péči, prokazujeme tím vlastně službu celému našemu organizmu. Podobně jako jiné části našeho těla, jsou i naše ústa plná bakterií, a to jak těch neškodných, tak i těch méně přátelských. V ideálním případě zůstává naše ústní mikroflóra v rovnováze. Docílit tohoto souladu nám pomáhá z velké míry náš imunitní systém, zdravá strava, správná životospráva a v neposlední řadě také adekvátní ústní hygiena. Naopak strava bohatá na cukry spolu s nedostatečnou péčí o chrup může vést k zánětům dásní a zubním kazům.

Záněty obecně a tedy i záněty dásní jsou pro naše tělo zatěžující. Jednak oslabují celkově náš organizmus, obsahují ale také zánětlivá ložiska s množstvím bakterií. Tyto bakterie se pak při jídle nebo čištění zubů šíří do celého organizmu a mohou tak způsobit či urychlit vznik jiných závažných onemocnění, jako je např. arterioskleróza, či následné srdeční infarkty a mrtvice. Dále může parodontitida zhoršovat vývoj diabetes. Pacienti s cukrovkou rychleji přicházejí o chrup a naopak lidé s chronickými záněty mají větší pravděpodobnosti vzniku diabetu. Zánětlivá ložiska totiž zesilují inzulinovou resistenci buněk, zatímco vysoké hodnoty inzulinu zase podporují záněty. Aby toho nebylo málo, zánět dásní se pravděpodobně podílí také na vzniku depresí, snižuje plodnost a souvisí s nízkou porodní hmotností a předčasnými porody.[1]

Správná péče o chrup je tedy zcela jistě na místě. Co tedy pro sebe ještě můžete udělat?

  • Vyvarujte se konzumace cukru. Bakteriím v našich ústech totiž cukr chutná stejně jako nám. Po jeho pozření produkují kyselinu mnohonásobně leptavější než při „bezcukrové“ stravě. Toto extrémně kyselé prostředí pak narušuje zubní sklovinu.
  •  
  • Pijte dostatek tekutin. Dostatek tekutin (nejlépe obyčejná voda) zajišťuje správnou tvorbu slin, což je pro zuby zásadní. Sliny totiž obsahují značné množství minerálů – vápník, hořčík, sodík, draslík, železo a měď. Jsou schopné neutralizovat PH v ústech a následně remineralizovat zubní sklovinu. Časté pití soft drinků nebo vody s citronem naopak zubní sklovinu oslabuje. 
  •  
  • Omezte kouření nebo lépe, nekuřte vůbec. Toxiny v cigaretách zeslabují účinnost slin. Navíc oxid uhelnatý, obsažený v cigaretovém kouři, ještě podporuje růst nebezpečných bakterií.
  •  
  • Dodržujte preventivní prohlídky u stomatologa a na dentální hygieně a důsledně provádějte každodenní ústní hygienu. Jejím cílem je co nejlepší odstranění zubního plaku. Pasta ani ústní voda za vás tuto práci neudělají. Vaším novým pomocníkem v tomto úsilí pak může být i náš ionizační kartáček IONICKISS, který prokázal až o 48% větší účinnost při odstranění plaku

 

 

[1] NISCHWITZ, D. Jak na zdravé zuby. © 2019 by Mosaik Verlag a division of Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germany. Translation © 2020 Rudof Řežábek.

Velké díky za odbornou konzultaci dentální hygienistce paní Silvii Müllerové.