Mikrobiom v ústech

 

V tomto článku jsme se zaměřili na to, jaké organismy žijí přirozeně v ústech a jaké jsou následky narušené rovnováhy ústní mikroflóry. Některé z nich mohou být skutečně vážné s dopadem na celkové zdraví člověka.

Bakterienazubu

Po přečtení článku můžete získat pocit, že má každý člověk v ústech poměrně velkou zoo plnou rozmanitých druhů mikroorganismů. Dozvíte se jakým způsobem se o ně starat tak, aby byla zachována rovnováha a jak nepřátelské bakterie udržet na uzdě.

 

Jaké mikroorganismy přirozeně žijí v ústech?

Většina mikroorganismů, které obývají ústní dutinu, žije u zdravého člověka v symbiotickém vztahu. Symbióza znamená, že hostitel i host společně existují ve vzájemném prospěchu. Takzvaně dobré bakterie bedlivě sledují přemnožení druhů bakterií, které mohou poškodit lidské zdraví a zabraňují přilepení těchto mikroorganismů na sliznici nebo povrch zubu.

V ústech se přirozeně vyskytují zejména tyto rody mikroorganismů: Streptococcus, Eubacteria, Fusobacterium, Capnocytophaga, Eubacteria, Staphylococcus, Eikenella, Porphyromona, Leptotrichia, Prevotella, Peptostreptococcus, Treponema, Actinomyces, Granulicatella, Gemella a Veillonella.

Na stavu ústní mikroflóry přímo závisí vznik onemocnění jako je zubní kaz, zánět dásní (gingivitida) nebo zánět parodontu (parodontitida), které jsou nejčastějšími bakteriálními infekcemi v lidském těle.

Přemnožené nepřátelské mikroorganismy mohou dokonce vést k závažným systémovým onemocněním, jako je bakteriální endokarditida, diabetes mellitus, předčasný porod, nízká porodní váha miminka, zápal plic, astma, kardiovaskulární onemocnění a vysoký krevní tlak.

 

Jak souvisí zubní plak s mikroorganismy v našich ústech?

Mikroorganismy přítomné v ústní dutině ihned po vyčištění zubů začnou vytvářet první ochrannou vrstvu na zubech tzv. pelikulu. Ta se tvoří necelé dvě hodiny a do ní nasedají další druhy bakterií. Mikroorganismy se hromadí a tvoří další vrstvy, což vede k vytvoření mnohobuněčné matrice zubního plaku. Pro udržení zdravých zubů a dásní je klíčové tuto vrstvu každých 24 hodin důkladně mechanicky rozrušit a odstranit ji zubním kartáčkem a mezizubními pomůckami. Čím je plak starší, tím více ve spodních vrstvách bez přísunu kyslíku začínají žít agresivní patogenní bakterie. Měkký zubní plak začíná tvrdnout a vzniká z něho zubní kámen.

V postižení parodontu hrají významnou úlohu zejména gramnegativní anaerobní bakterie (např. Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis), které umí rozrušit dno dásňového žlábku a prostupovat hlouběji ke kořeni zubu a tím nenávratně rozpouštět kost, v které je zub usazen. Na vznik zubního kazu má vliv především přítomnost bakterií Strepotococcus sobrinus, Strepotococcus mutans a Laktobacillus. Jejich činností dochází k metabolizování sacharidů z potravy na kyseliny, které narušují (demineralizují) zubní sklovinu, a tím vzniká zubní kaz.

Ústní mikrobiom je velmi křehký a náchylný k nerovnováze, tedy k přemnožení nepřátelských mikroorganismů. Dutina ústní není sterilní a rozhodně není žádoucí ji přehnaně chemicky dezinfikovat, protože právě díky tomu může vzniknout nerovnováha (dubióza), která dá prostor pro přemnožení plísní, kvasinek a agresivních kmenů bakterií.

Při nedostatečné dentální hygieně se nepřátelské bakterie přemnoží a mohou infikovat další orgány. Mohou mít tak na svědomí například bakteriální endokarditidu. Onemocnění parodontu má úzkou souvislost s onemocněními dýchacího systému, protože ústní mikroflóra může sloužit jako zásobárna různých respiračních patogenů.

Nedávný výzkum provedený na Harvardské univerzitě dokonce ukázal, že ústní bakterie jménem Porphyromonas gingivalis může způsobit vážné zdravotní problémy, jako je Alzheimerova choroba.

 

 

Mohou probiotika pomoci snížit přemnožení nepřátelských bakterií?

Probiotika příznivě ovlivňují a posilují osídlení přátelských bakterií v našem organismu. Mohou pomoci neutralizovat vysoce kyselé prostředí ústní dutiny a tím zabránit aktivitě nepřátelských bakterií. Nicméně dobře zvládnutá ústní hygiena je nezastupitelná.

Dle klinické studie budou se zubním kartáčkem IONICKISS vaše zuby o 48% čistější*, a to i v těžko přístupných místech.

Japonský samuraj v boji se zubním plakem pomáhá k udržení ústní mikroflóry v symbióze.  Sonický pohyb u řady IONPA pomáhá ještě účinněji odstranit plak.

 *) Klinické zhodnocení ionizačního zubního kartáčku při odstraňování plaku a snížení gingivitidy (anglicky) (listopad 1996), Marquette University, School of Dentistry: Ronald L. Van Swol, Donald E. Van Scotter, Jeffrey J. Pucher, Andrew R. Dentino