Mýty o zubech

 

Do ordinací zubních lékařů a dentálních hygienistek přicházejí pacienti s mnoha domněnkami a polopravdami o zubech. V tomto článku jsme se zaměřili na ty úplně nejčastější.

Depositphotos_31885049_xl-2015

 

Stav ústní dutiny přímo přes zažívací trakt ovlivňuje celkové zdraví. Pojďme si ty největší mýty vyvrátit a pomozme tak správnou péčí naší kondici a imunitě.

  

1. Když nebudu jíst sladké, nebudu mít kazy

 

Zubní kaz se netvoří jen po nadměrné konzumaci sladkého, ale můžou ho mít na svědomí i kyselé potraviny nebo nápoje, které naleptávají sklovinu. Spíše, než množství je pro zuby nebezpečné, jak často si tyto potraviny dopřáváme.

Sladké a kyselé je dobré konzumovat společně s hlavními jídly a následně dopřát zubům dostatek času na regeneraci. Po konzumaci rizikových potravin je vhodné ihned si vypláchnout ústa čistou vodou.

S případným čištěním počkejte alespoň 30 minut.

 

 2. Žvýkačka vytahuje plomby

Žvýkačka může skutečně vytahovat zubní výplně, ale jen ty nekvalitně provedené nebo již staré, prasklé nebo jinak narušené.

Naopak žvýkání žvýkaček bez cukru po jídle v rozumné míře prospívá ústní dutině tím, že zvyšuje produkci sliny a tím rychleji srovnává hodnotu pH. Zubní kartáček však nenahradí. Nežvýkejte však déle než 5 minut, ať nedochází k přetěžování čelistního kloubu.

 

3. Zuby bych si měl čistit po každém jídle

Všeho moc škodí. Vyčistěte si zuby nejdříve 30 minut po jídle, aby se stačilo vyrovnat pH v ústech a čištění neporušilo sklovinu. Pokud si ale zuby čistíte poctivě včetně mezizubních prostor, úplně vám postačí čištění ráno a večer.

 4. Jablko na noc mi vyčistí zuby

Ne každá babská rada je radou nad zlato. Jablko obsahuje cukry, které jsou hlavní potravou pro kariogenní (kazotvorné) bakterie a zároveň je i kyselé, tedy snižuje pH v ústech. Bez vyčištění může přes noc v ústech vytvořit pěknou pohromu. Tuto metodu skutečně nedoporučujeme.

 
5. Zuby se mi čištěním ošoupou

Zub je nejtvrdší substance v našem těle, ale časté čištění třeba po každém jídle, nevhodným extra tvrdým kartáčkem, agresivní horizontální technikou a nepřiměřeným tlakem, může na povrchu zubu způsobit mikroskopické zářezy a především ústup dásní. Dojde tak k odhalení citlivého krčku zubu, který nepříjemně reaguje na teplé a studené podněty. 


6. Zuby si čistím doporučené 2 minuty 2x denně, a to stačí

Více než délka a frekvence čištění je důležitá kvalitní precizně zvládnutá technika tedy způsob, jakým si zuby čistíme. Dále pak výběr vhodného kartáčku, hlavice a pomůcek pro důkladné vyčištění mezizubních prostor.

Zkuste plakové tablety, které poskytnou zpětnou vazbu o tom, jak precizně se vám daří zuby vyčistit. I když vytáhnete kartáček z úst až po deseti minutách, nemusí to znamenat, že došlo k dokonalému odstranění zubního plaku.

 
7. Kazivost zubů se dědí

Podoba zubů a jejich kondice se vytvářejí již v prenatálním věku. Tedy do určité míry zuby dostanou do vínku specifické vlastnosti ještě před narozením.

Zcela jistě lze podědit nesprávné návyky zubní hygieny, avšak pokud se člověk svým zubům věnuje a naučí se správnou péči, může prožít celý svůj život se zdravými zuby bez jediného kazu.

 

8. Když nemám tvrdý kartáček, nevyčistím si zuby dostatečně

Příliš tvrdá hlavice kartáčku dokáže poškodit dásně, což se může později stát úrodnou půdou pro množení různých patogenů. Ideální jsou taková vlákna, která efektivně odstraní plak.

Pokud se pokoušíte o změnu a přecházíte z tvrdého kartáčku, vyzkoušejte hlavice se středně tvrdými vlákny. Vždy je třeba přizpůsobit i techniku čištění, tedy hlavně příliš netlačit.


9. Jednosvazkový kartáček a mezizubní nit je zbytečnost

Ani tomu tak není. Sebelepší běžná hlavice se do mezizubních prostor nedostane a v tu chvíli musí nastoupit menší varianta - tedy jednosvazkový kartáček a kartáčky mezizubní či zubní nitě.

Mezizubní prostor každého člověka je jinak veliký, a tak vyžaduje i více různých velikostí těchto dentálních pomůcek. Pro jejich správný výběr doporučujeme návštěvu ordinace zubní hygieny, kde vám s výběrem na míru odborně poradí.

 
10. Fluoridové přípravky škodí

Fluoridy prokazatelně posilují povrch zubní skloviny, aby dokázal delší dobu odolávat kyselinám bakterií zubního plaku, které mohou způsobit zubní kaz. Důležitá je míra používaného fluoridu, kterou je třeba konzultovat s odborníkem, a to především u dětí. I v tomto platí: všeho s mírou.

 
11. Bělení zubů je pro moje zuby škodlivé

Bezpečné a efektivní bělení zubů ponechte na oprávněném odborníkovi, v tomto případě se jedná vždy pouze o dentální hygienistku nebo zubního lékaře.

Profesionál dokáže posoudit, zda vaše zuby potřebují odstranit pouze povrchové pigmentace z kávy, čaje či kouření důkladným ordinačním čištěním nebo zda váš úsměv rozzáří moderní metody bělení zubů.  

 
12. Mléčné zuby není třeba čistit

Naopak! S čištěním je třeba začít již od prvního zoubku. Tomuto tématu jsme se důkladně věnovali v podcastu časopisu Maminka. Doporučujeme si jej pozorně poslechnout. Aneb co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.

 13. Zubní náhradu nebo korunku nemusím čistit

Zubní náhrada nebo korunka sice již nepodléhá zkáze, nicméně je třeba tyto náhrady udržovat v čistotě, bez zubního plaku a zbytků jídla. O zubní implantáty se musíme starat dokonce ještě pečlivěji než o vlastní zuby.

Nahromaděný zubní plak se pak stává úrodnou půdou pro bakterie, které napadají dásně a způsobují jejich zánět (gingitivu), či zánět parodontu (parodontózu).

 

14. V těhotenství se více kazí zuby

S tímto argumentem se setkává mnoho ordinací, nicméně je ne zcela odůvodněný.

Je pravdou, že na začátku těhotenství, kdy dochází k častému zvracení, může být náchylnost zubů k zubnímu kazu větší a hormonální změny mohou způsobit otoky dásní a jejich vyšší krvácivost. Oba problémy ale vyřeší pravidelné správné čištění zubů včetně mezizubních prostor.

 

15. Kloktáním ústní vody se zbavím zubního plaku

Manuální odstranění plaku žádná ústní voda nenahradí. Ústní voda dokáže příjemně osvěžit váš dech a oddálí usazování nového zubního plaku.

 

Ionizační kartáčky IONICKISS jsou tou nejlepší volbou pro zuby. Bez obav můžete nechat část své práce na vydatné síle iontů, která zajistí dlouho hladké zuby bez zubního plaku.