Potraviny, které našim zubům škodí nejvíce

 

Nezáleží kolik je vám let nebo jakou máte tělesnou konstituci. Příčiny vzniku zubního kazu ve velkém procentu případů můžeme ovlivnit. Důležitou roli hraje kromě správného čistění zubů, pravidelných návštěv zubaře a dentální hygienistky, také výběr jídla a pití. Zatímco některá jídla našim zubům škodí, jiná obsahují látky pro zuby prospěšné. Kterým potravinám by bylo lepší se vyhnout? Pojďme se jim podívat na zoubek.

Jednou z hlavních příčin vzniku zubního kazu je zubní plak. Bezbarvá nebo bělavá vrstva bakterií, která se neustále tvoří na zubech. V zubním plaku žijí bakterie, které přeměňují cukry z jídla na kyseliny, které oslabují zubní sklovinu. Zub s narušenou zubní sklovinou zůstává nechráněný, takže u něj snáze vzniká zubní kaz. Zde se dozvíte více o tom, jak efektivně odstranit zubní plak. 


Potraviny škodlivé pro zuby mají v zásadě společné to, že obsahují cukr (potravu pro bakterie žijící v plaku), kyseliny (oslabují zubní sklovinu) anebo rovnou obojí. Nejvíce škodlivé potraviny a nápoje logicky obsahují tyto látky ve velké míře. Které to tedy jsou?

  • Cukrovinky. Jednoznačně na špici našeho žebříčku. Nejhůře si samozřejmě vedou ty, které jsou měkké, žvýkavé a lepí se nám na zuby. Jsou to například různé karamelky, turecký med nebo i gumoví medvídci. Tyto sladkosti dlouho ulpívají na zubech a mezi nimi a po dlouhou dobu poskytují bakteriím potravu.

  • Ovoce a ovocné šťávy. Ovoce obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny, tedy látek prospěšných pro náš organismus. Co se úst týče, vitamín C je důležitý pro zdraví našich dásní, vláknina zase podporuje tvorbu slin. Na druhou stranu není ovoce pro zuby ideální kvůli přítomnosti cukrů a často i vysokému množství kyselin. Zejména pak citrusové plody mají při příliš časté konzumaci potenciál sklovinu poškodit. A pozor, do stejné kategorie můžeme zařadit ze zeleniny například i rajčata a výrobky z nich.

  • Alkohol. Ve větší či menší míře obsahuje cukr a kyseliny, které narušují pH v ústech a napomáhají množení bakterií způsobujících zubní kaz. Navíc alkohol celkově vysušuje a redukuje tak množství slin v ústech. A protože sliny hrají v boji proti zubnímu kazu zásadní úlohu (obsahují minerály a umí regulovat pH v ústech do hodnot, ve kterých probíhá remineralizace zubů), je alkohol zubům nebezpečný dvakrát.


Existuje spousta dalších jídel a nápojů, které obsahují v nějaké formě cukry nebo kyseliny a mohou tak poškodit zubní sklovinu. Některé z nich nepoškozují přímo sklovinu, ale zanechávají na ní nevzhledné skvrny – černý (ale i šípkový nebo heřmánkový) čaj, káva, červené víno, dále mrkev, borůvky nebo červená řepa. Neznamená to ale, že bychom měli na všechny tyto potraviny rezignovat. Přece jenom tělu musíme dodat všechny důležité živiny. Po těchto jídlech a nápojích bychom si měli vypláchnout ústa čistou vodou, abychom minimalizovali vznik nevzhledných skrvn na zubech.

Zásady pro zdravé zuby

  • Mezi jídly dělat dostatečně dlouhé pauzy, aby se prostředí v ústech mělo šanci vrátit na neutrální pH. Neustálé ujídání a popíjení během dne, znamená pro zuby neustálý útok na sklovinu.

  • Pokud potřebujeme něco během dne popíjet, tak ideálně pouze a jen vodu.

  • A také je třeba si dát pozor na jednu zdánlivě zubům prospěšnou činnost a to čištění zubů ihned po jídle. Sklovina je obvykle oslabená vlivem kyseliny a tedy citlivá na mechanické poškození čištěním. Musíme jí nejdříve dát čas než zase posílí (obvykle se doporučuje půl hodiny až hodina) a teprve potom zuby vyčistit.

 

Samozřejmě existují potraviny, které jsou pro naše zuby prospěšné. Takové, které v sobě mají spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny a jen málo nebo žádné cukry. Ale o tom zase příště :-)