8 důvodů, proč MUDr. Alice Pavlasová doporučuje svým klientům ionizační zubní kartáček

Zeptali jsme se MUDr. Alice Pavlasové jaký je její názor na japonské ionizační zubní kartáčky IONICKISS. 

MUdr. Pavlasova

Měla jste možnost testovat revoluční novinku v péči o chrup - ionizační kartáčky IONICKISS. Jaký na vás výrobek udělal dojem?

 Ano, testovala jsem poprvé ionizační zubní kartáčky sama na sobě a byla jsem překvapená, jak jsou zuby po čištění hladké a bez zubního plaku. O této technologii jsem se dozvěděla až v poslední době, přečetla jsem si klinické studie a články a přesvědčila jsem se, že opravdu funguje nejen u mě a mé rodiny, ale i u mých pacientů.

Jaké jsou podle vás největší výhody  kartáčku IONICKISS a budete ho doporučovat svým klientům?

Zásadní výhodu vidím v efektivnějším odstraňování zubního plaku. Plak obsahuje bakteriální enzymy, které oslabují sklovinu a dochází tak ke vzniku zubního kazu, zápachu z úst, zánětu dásní, chronickým zánětům a paradentózy. O zdraví v našich ústech rozhoduje právě zubní plak. Proto, budeme-li ho pravidelně efektivně odstraňovat, budeme mít zdravé zuby a vyhneme se následným nemocem s ním spojených.

Ionizační kartáček doporučuji svým pacientům, protože jsem se přesvědčila o viditelném zlepšení odstraňování plaku.

Souhlasíte s tím, že použití zubního kartáčku IONICKISS je obzvláště vhodné pro klienty s rovnátky?

Ano, rozhodně bych používání ionizačního kartáčku pacientům s rovnátky doporučila. Pacienti s rovnátky musí dodržovat důsledněji ústní hygienu kvůli zvýšené kumulaci plaku. Zvláště u fixních rovnátek se na aparátu zachytávají i částečky jídla. Proto bych doporučila nejen ionizační kartáček -  jakýkoliv z řady soft, ale na dočistění  také kartáček jednosvazkový. U rovnátek doporučuji také používání mezizubních kartáčků a pravidelnou návštěvu dentální hygieny.

Jak podle odborníka vypadá ideální péče o chrup?

Pacientům doporučuji čištění zubů 2x denně, tedy ráno a večer. Večernímu čištění bychom měli věnovat největší pozornost. Je důležité se při tomto čištění zaměřit také na mezizubní prostory. Dnes existuje spousta vhodných doplňků, které klientům usnadňují zubní hygienu jako např. mezizubní kartáčky, čističe jazyka, zubní sprchy apod. S ionizačním kartáčkem se péče o chrup posune zase o krok dále.

Jaký je váš názor na množství škodlivých látek obsažených v klasických zubních pastách a může být podle vás řešením čistit si zuby ionizačním kartáčkem bez použití pasty?

Ionizační kartáček se dá používat s pastou i bez, použití pasty nemá vliv na účinky odstraňování plaku. Za sebe bych pečlivě volila složení zubní pasty, ale vyzkoušela jsem si, že zdravou alternativou může být i čistění bez pasty s ionizačním kartáčkem, kdy se pastě zcela vyhnete a plak efektivně odstraníte.

Hodně se také diskutuje o škodlivosti fluoru a jeho nepříznivém vlivu na lidský organismus. Jak to vidíte vy?

 V posledních letech se objevilo velké množství studií na toto téma. V malém množství má fluorid pozitivní účinky, ale nadměrný příjem však může být i škodlivý. Dnes se ustoupilo od užívání fluoridových tablet a pozornost se více soustřeďuje na pestrost běžné stravy (např. fluoridy najdeme v rybách, obilovinách, mléčných výrobcích, ořechách nebo fluorizovaných solích či minerálních vodách), která denní příjem fluoridu plně pokryje.

Jsou ionizační náboje pro člověka bezpečné? mohou být v klidu maminky malých dětí nebo například těhotné?

Jak jsem se dozvěděla z odborných článků a studií, ionizační náboje v kartáčku IONICKISS jsou opravdu nepatrné a pro člověka absolutně bezpečné. Právě nastávající maminky a děti mívají problémy s plakem a zubním kazem, u této skupiny jsou ionizační kartáčky naopak doporučovány. V Japonsku se již ionizační kartáček prodává přes 20 let a nebyla hlášena žádná rizika.

Mají podle vás ionizační zubní kartáčky potenciál zcela nahradit klasické manuální zubní kartáčky, vzhledem k jejich větší účinnosti?

Podle mého jde sice o manuální kartáček, ale účinky odstraňování plaku bych srovnávala spíše se sonickými kartáčky. Věřím, že si ionizační kartáčky určitě najdou velkou skupinu svých příznivců, kteří chtějí mít zdravé zuby.