Silnější imunita díky zdravým zubům

Přes zimu se asi každý z nás snaží nějakým způsobem posilovat svou imunitu. Jdeme na to ale správně?


Zkusme si nejdřív odpovědět na otázku, jaký je náš nejdůležitější imunitní orgán. Znáte odpověď? Jsou to překvapivě naše střeva. Studie hovoří, že 70-80% našeho imunitního systému se nachází právě ve střevech. Mikroorganismy, které střeva osidlují, utváří jakýsi ekosystém, který se nazývá střevní mikrobiom. Pro představu, tento mikrobiom obsahuje mikroorganismy v řádu desítek bilionů. Dohromady pak mají 150 krát větší genom než lidské tělo. To už je slušná nálož, co říkáte? A co vlastně dokážou?

Střevní bakterie produkují více než polovinu vitamínu K, který potřebujeme ke správnému fungování srážlivosti krve. Také se zde vytváří vitamíny skupiny B, některé aminokyseliny anebo hormony, které ovlivňují ukládání tuků v těle. A pozor, ve střevech také vzniká většina endorfinů. Přeloženo do srozumitelné řeči, osazenstvo našich střev má vliv na naši náladu, zdravotní stav nebo naši tělesnou hmotnost. Naše trávicí ústrojí přichází několikrát denně do styku s vnějším okolím, zejména prostřednictvím jídla a pití. Zdravé střevo pak spolu s mikroorganismy chrání naše tělo tím, že nepropustí škodlivé látky do našeho krevního oběhu.

Pojďme se podívat, jak prakticky podpořit naše zažívání a spolu s tím i naši imunitu. 

Zdravá ústa. Čím jsou naše ústa zdravější, tím zdravější je celé trávicí ústrojí, silnější imunita a tedy i celé tělo. Při jídle, pití nebo čištění zubů se určitá část bakterií z našich úst dostává dále do těla. Při vyvážené ústní mikroflóře toto není žádný problém. Pokud ale například kvůli přetrvávajícímu zánětu dásní máme v ústech více těch škodlivých bakterií, zaděláváme si na různé zdravotní problémy. Více se dozvíte v článku "Zdravé zuby, zdravý člověk". Zcela klíčovou roli k udržení zdravých úst hraje správná domácí péče o zuby, hlavně odstraňování zubního plaku – živné půdy pro škodlivé bakterie.  Pro začátek můžete zkusit náš ionizační kartáček IONICKISS, který odstraní až o 48% více plaku než standardní kartáčky.

 

 

Antibiotika. Zde jednoznačně platí, že méně je více. Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se jim obloukem. Užíváním antibiotik totiž vymýtíte ze střev velké množství mikroorganismů, a to jak těch nepřátelských, tak bohužel i těch užitečných. Návrat k normálu trvá od několika dnů až po několik měsíců.

Správné složení naší stravy. Nevhodné jsou zejména rafinované potraviny, jako je bílý cukr nebo výrobky z bílé mouky nebo také tučné maso s množstvím nasycených mastných kyselin. Naopak, vlákniny si můžete naložit, co hrdlo ráčí. Žádoucí jsou čerstvé potraviny nebo ty konzervované přírodními postupy jako kvašením, sušením či zmrazením. A pokud nejsme schopni přijmout ve stravě vitamíny, které potřebujeme, není od věci sáhnout po potravinových doplňcích a doplnit tak například vitamín D, jehož máme v našich zeměpisných šířkách v zimě obecně nedostatek nebo vitamín A, který je účinným antioxidantem důležitým pro naše imunitní procesy.