Onemocnění dásní a kartáčky IONICKISS

Zkušená zubní hygienistka Aneta Stryjová, DiS., která vede naší online poradnu, nám v tomto článku objasňuje, jaký je rozdíl mezi gingivitidou (zánětem dásní) a paradontitidou (zánětem parodontu) a jak lze tato onemocnění léčit či zmírnit.

 

Zánět dásní - gingivitida

Zánět dásní je rané stádium onemocnění dásní způsobené hromaděním bakterií zubního plaku na tkáních okolo zubů. Pokud nedojde k pravidelnému a důkladnému odstranění zubního plaku, bakterie začnou dráždit dáseň a způsobí její zánět. Zánět dásní se často nemusí projevovat bolestí, ani jinými viditelnými příznaky. Typickým projevem zánětu dásní jsou zarudlé dásně, které snadno krvácí. Dochází rovněž k otoku dásně a postupnému odhalování zubních krčků a kořenů zubů. Klíčové pro léčbu zánětu je denní odstraňování zubního plaku zubním kartáčkem. 

Dobrou zprávou je, že pokud se onemocnění dásní podaří zachytit v počáteční fázi, lze jej úplně vyléčit. Při neléčeném zánětu dásní přechází onemocnění do další fáze...

 

Zánět parodontu - parodontitida

Parodont jsou podpůrné tkáně zubů. Parodontitidu způsobuje usazování bakteriálního plaku nad okrajem dásní a pod ním - v prostoru, kde dáseň přiléhá ke kořeni zubu. Může to vést k nevratnému poškození kosti a tkání, v nichž zuby drží. Případné další faktory stávající změny vždy zhorší. Parodontitida je konečnou stanicí na cestě onemocněním dásní. Na rozdíl od gingivitidy (zánět dásní) je tento stav nevratný a často má závažné, dlouhodobé následky.

Neléčená parodontitida je zdrojem infekce pro celý organismus. Bakterie z úst a jejich toxiny se prokazatelně roznášejí krevním oběhem i do vzdálených orgánů v lidském těle a mohou vyvolávat záněty a podporovat vznik dalších onemocnění (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda atd.). Proto je mimořádně důležité nenechat problém dojít takto daleko.

Léčba začíná profesionálním ošetřením - hloubkovým vyčištěním zubů, především od zubního kamene, plaku a škodlivých bakterií i v prostoru pod dásní, které obvykle provádí dentální hygienistka. Úspěšnost léčby a prevence z velké části závisí na pacientově informovanosti, svědomitosti a ochotě. Nejdůležitějším preventivním opatřením je totiž kvalitně prováděná domácí hygiena dutiny ústní, která výrazně redukuje bakteriální zubní plak.

Domácí péče má tedy při těchto onemocněních jednu z hlavních rolí. Právě s tím může významně pomoci ionizační kartáček IONICKISS, který kromě manuálního odstranění zubního plaku používá technologii negativních iontů, která podle klinických studií prokazatelně přispívá ke zdravým zubům a dásním.

Techniku čištění neumíme sami od sebe, proto jsou tu dentální hygienistky a zubní lékaři. Ti mohou fundovaně pomoci s výběrem mezizubních pomůcek a s nácvikem jejich správného používání.

 

 

Já osobně jsem trochu konzervativní, a přestože jako odborník vím, že mechanická kontrola plaku je základ, ráda si dám na kartáček trochu oblíbené zubní pasty. Vyhovuje mi kombinace, kterou získám – svěží dech a super hladké zuby.


Nadšená jsem z jednosvazkové (single tuft) hlavice, kterou pohodlně vyměníte na stávající tělo kartáčku a užíváte si ionizační technologie i při dočišťování. Stejně jako malíř potřebuje pro malování detailů ten nejmenší a nejjemnější štětec, tak se ani my při precizním čištění zubů neobejdeme bez jednosvazkového zubního kartáčku.

A jako maminka oceňuji i kompatibilitu dětské rukojeti s jednosvazkovou hlavicí, kterou snadno získáte jednosvazkový ionizační kartáček - na dočištění dětských zoubků je tato varianta perfektní.

 

 

Za sebe kartáček určitě doporučuji!

Pokud potřebujete poradit nebo se zeptat na otázky z oblasti zubní hygieny, ráda vám odpovím v poradně IONICKISS. (poradna@ionickiss.cz)

Vyzkoušela jsem už hodně kartáčků a musím říct, že IONICKISS mě hodně baví. Malý, kompaktní kartáček, který může být všude s vámi, a to i na cestách. Pro pacienty s parodontitidou vidím hlavní výhody v kónickém tenčeném vláknu, které je velmi poddajné a snadno se dostává do méně dostupných míst, aniž bychom museli na kartáček tlačit. Měkoučká vlákna mají 2 délky, krátká dokonale vyčistí povrch zubu a delší lépe dosáhnou hlouběji do parodontální kapsy, než vlákna klasická. V prvních dnech můžete při čištění vnímat vyšší masážní efekt kónického vlákna na dásně.