Rovnátka a síla ionizačního kartáčku

Rovnátka jsou jedním z nejúčinnějších nástrojů zubního lékařství při nápravě nepravidelnosti chrupu. Po jejich aplikaci musí pacient klást větší důraz na ústní hygienu, neboť prostředí v ústech se změnilo a je důležité tomu přizpůsobit techniku čistění.

rovnatka_clanek_small

Dnes již existuje celá řada ortodontických aparátů, které dělíme na tři druhy a to fixní, snímací a fóliové. Snímací a foliová rovnátka můžeme vyjmout z dutiny ústní a zuby vyčistit standardním způsobem. Důležité je brát zřetel na hygienu samotného snímacího aparátu a pravidelně jej čistit. 

Fixní rovnátka bohužel značně komplikují hygienu dutiny ústní. Bakterie se usazují okolo zámečku, kde demineralizují sklovinu. Pokud tento proces pokračuje do hlubších vrstev zubu, poškození se stává nevratným a na zubu vznikne estetická vada v podobě křídově bílé skvrny. Od ní už není příliš daleko ke vzniku zubního kazu. Po sundání aparátu pacient tedy nemusí mít tak krásný a zářivý úsměv jaký očekával.

Při péči o chrup s fixními rovnátky se tedy neobejdete bez dalších pomůcek jako jsou mezizubní či jednosvazkové kartáčky. Nezapomeňte, že zuby budou během celé léčby v pohybu a mezizubní prostory se budou zmenšovat či zvětšovat, proto je důležité mít v zásobě více velikostí mezizubních kartáčků a pravidelně jejich používání konzultovat s dentální hygienistkou. Nejpodstatnější složkou čištění zubů s rovnátky je bezpochyby jednosvazkový kartáček, kterým je potřeba si zuby okolo zámečku čistit pomocí krátkých vibračních pohybů. Standardním manuálním kartáčkem vyčistíte všechny větší plochy a místa okolo dásní.

 

Díky ionizačnímu kartáčku IONICKISS si lehce poradíte se zubním plakem i při nošení fixních rovnátek. Proces ionizace totiž narušuje iontovou vazbu mezi plakem a zubem, a tím odpuzuje plak od povrchu zubů směrem k hlavici kartáčku. Díky výměnným hlavicím (zejména jednosvazkové hlavici  Single tuft) odstraníte zubní plak ze všech i špatně dostupných míst.

Na tomto odkazu najdete pro inspiraci návod, jak přikládat kartáček k zámečkům. http://www.rovnatka-praha.cz/lecba-zacina/. 

Velké díky za odbornou konzultaci dentální hygienistce paní Anetě Stryjové, DiS  https://www.dentalni-hygienistka.com